Yangın Pompası Nedir

Yangın Pompası Nedir

Yangın Pompası Nedir. Yapılarda, endüstriyel tesislerde, hizmet ve üretim denince akla gelen her alanda insan ya da ortamdan kaynaklanan; cana, mala büyük zarar verebilecek olası yangın durumlarında kullanılan yangın pompalarına dair bilgiler paylaşacağız yazımızda. Yangın çıktıktan sonra değil yangına sebebiyet verebilecek her duruma karşı önlem alınması elbette ki öncelikli şart. Ancak birtakım koşullar, bilinçsiz personel, insani ya da materyallerden kaynaklanan sorunlar nedeni ile bir şekilde tüm önlemlere rağmen yangın çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda alınan tüm tedbirler basit bir ihmalin kurbanı olabiliyor. Böyle olunca öncesinde olduğu kadar sonrasında devreye giren önlemler de hayat kurtarabiliyor. Bu önlemlerden biri yangın pompaları. Yangın pompalarının, söndürme sistemlerinde oluşabilecek olumsuz etkilerden bağımsız olarak acil durumlarda sorunsuz ve tam performanslı işlemesi gerekir. Buradaki kritik bir diğer nokta ise “zamanında” devreye girebilmesi. Bunun yolu, yangın pompasını satın alıp sistemi kurmak ile bitmiyor; devamında yangın pompasının periyodik bakımının da yapılması gerekir. Pompalarla ilgili her yazımızda pompa bakımının önemine değiniyoruz.Yangın Pompası Nedir

Yangın Pompası Çalışma Prensibi Nedir?

Yangın pompaları için, sulu yangın söndürme sistemlerinin “beyni” diyebiliriz. Çünkü eğer hatalı ya da eksik yangın ekipmanları ile kullanılırsa tüm sistemin devre dışı kalmasına yol açabilir. Bu nedenle ana mekanizma görevi görür. Yangın pompası seçimi, montajı ve en çok da bakımı konusunda hassas ve titiz olmak gerekir. Çünkü olası bir yangın halinde, sizi koruyacak en önemli nokta alınan “hatasız ve doğru” önlemlerdir. Yangın pompası performans testinin önemini bu noktada görüyoruz.

Yangın pompasının çalışma prensiplerini birkaç madde ile özetleyelim;

  • Yangın pompası, yangın sırasında gereken basıncı ve debiyi karşılayacak şekilde seçilmelidir; bu, yangın pompası seçiminde kritik noktalardan biridir.
  • Yangın pompa sistemleri ana ve yedek pompadan oluşur. Bu anlamda ana yangın pompalarını yedekli olarak projelendirmek önemli bir detaydır çünkü olası risklerde hep bir B planı gereklidir.
  • Yangın söndürme sistemlerinde kullanılan yangın pompaları, bir kontrol panosu tarafından kumanda edilir. Her bir yangın pompası için ayrı bir kontrol panosu Bu panolar ilgili standartlara ve yönetmeliklere uygun olarak konumlandırılır.
  • Yangın söndürme sistemlerinde elektrik motor tahrikli ya da dizel yangın pompaları kullanılabilir.

İletişim ;

Tel: 0216 393 50 70

Posta:  [email protected]

You Might Also Like