Sintine Pompası

Sintine Pompası

Sintine Pompası. Sintine geminin en alt kısmında yer alan bölümdür. Gemilerden sızan yağ ve sular bu bölgede toplanır. Sintine gemi, tekne, yat gibi ulaşım araçlarında toplanan su ve yağların tahliyesinde kullanılan pompalardır.
Sintine pompaları, hem günlük kullanımda hem de acil durumlarda gemilerin işleyişinde hayati bir rol oynamaktadır. Makine dairesi içinde temizlik veya tamir işlemlerinden sonra, sintine kuyularına su veya başka sıvılar karışacaktır. Bu kuyular daha sonra bir sintine ile boşaltılır.

Gemilerde sintinenin bulunduğu bölüm

Sintine geminin en alt kısmında yer alan bölümdür. Gemilerden sızan yağ ve sular bu bölgede toplanır. Sintine gemi, tekne, yat gibi ulaşım araçlarındaSintine Pompası toplanan su ve yağların tahliyesinde kullanılan pompalardır.
Bilge pompaları, hem günlük kullanımda hem de acil durumlarda gemilerin işleyişinde hayati bir rol oynamaktadır. Makine dairesi içinde temizlik veya tamir işlemlerinden sonra, sintine kuyularına su veya başka sıvılar karışacaktır. Bu kuyular daha sonra bir sintine pompası ile boşaltılır.

Bir gemide bulunan bir sintine pompası genellikle pistonlu tip veya santrifüj tipidir. Pistonlu tip tarafından sağlanan akış oranı, santrifüj tipinden daha azdır. Gemilerde genellikle kullanılan tüm sintine pompaları deniz seviyesinin altına yerleştirilmiştir. Geminizin büyüklüğüne göre sintine pompası tercih edilmelidir. Uygun sintine pompası bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sintine Pompasının Çalışması

Sıvı pompaya, çarkın gözü olarak da bilinen çarkın merkezine girer. Girdikten sonra sıvı radyal olarak dışarı akar ve pervanenin kanatlarına girer. Pervanenin dönüşünden dolayı sıvının hızı artar. Bu yüksek hızlı sıvı, daha sonra, sıvının kinetik enerjisinin basınca dönüştürüldüğü difüzör veya kıvrımlı kasaya girer. Bu basınçlı sıvı pompa deşarjı yoluyla dışarı pompalanır. Birçok santrifüj pompaları, artan hız için birden fazla pervaneye sahiptir.

Sintine Pompası Nasıl Çalıştırılır?

Pompayı çalıştırmadan önce, emme vanasını açın ve tahliye vanasını kapatın.
Hazırlama ünitesini emme hattına başlatın
Motoru başlat
Hazırlama işleminde bir saat bulundurun (Pompayı çalıştırdığınızda başlayacaktır)
Hazırlama işlemi tamamlandıktan sonra, tahliye vanasını yavaşça açın, çeviriniz.
Emiş vanasının yardımı ile akış miktarını ayarlayın.
Tahliye vanasını ayarlayarak istenen çıkış akışını koruyun
Dururken, motoru önce durdurun ve sonra deşarj ve emme valfini kapatın.

İletişim ;

Tel: 0216 393 50 70

Posta:  [email protected]

You Might Also Like