Aktüatör Nedir
Aktüatör Nedir
Aktüatör Nedir. Teorik alanda ismini belki de hiç duymadığımız, adını ilk duyduğumuzda “O da neymiş?” dedirten elemanlardır. Bu elemanlar endüstriyel alanda sıkça kullanılırlar. Makine mühendislerinden çok elektrik-elektronik mühendislerinin alanında kullanılan bu elemanlar otomasyon sistemlerinde oldukça önemlidir. Aktüatör, bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motordur. Bir enerji kaynağı tarafından çalıştırılır. Bu kaynak genellikle elektrik akımı, hidrolik akışkan basıncı veya pnömatik basınçtır ve bazı tür hareketlerle enerjiye dönüşür.
Güç Tahrikli Aktüatör Nedir
(Pnömatik, elektrikli, hidrolik) büyük vanaların hızlı çalışmasını sağlar. Bu tür aktüatörler elektrik enerjisiyle harekete geçirilirler. Aktüatörler vananın açıp kapanmasına ek olarak ara pozisyonlara da izin verir. Bu aktüatörler üzerine monte edilen limit switch kutuları, i-p dönüştürücüler ve pozisyonerlerle vananın açık/kapalı konumunu gösterir veya bilgisini otomasyon sistemine iletir.
Pnömatik Aktüatörler
Basınçlı havanın çalıştırdığı aktüatörlerdir. Diyafram tipi ve piston-silindir tipi olmak üzere 2 ana çeşidi vardır. Linear (Gate, diyafram) tip veya rotary (Küresel, kelebek, plug) tip vanalarda kullanılır. Uygulamaların çoğunda hafif ve dayanıklı yapılarından dolayı pnömatik aktüatörler tercih edilir. Maliyet açısından etkin ve güvenilir olmaları, patlayıcı ortamlarda kullanılabilmeleri ve acil durumda kapama aktüatörü (Fail-safe) olarak kullanılmaları avantajlarıdır. Tek etkili pnömatik aktüatör, yay kuvvetiyle açan/kapayan model şeklinde üretilmektedir. Bu sayede aktüatör çalıştırılmadığı sürece açık ya da kapalı konumundadır. Bu aktüatörler çalıştırıldığında ise açıksa kapalı, kapalıysa açık konumuna geçer. İlk haline dönmesini sağlayan içerisindeki yaydır.
Elektrikli Aktüatör
Vanayı açıp kapamak için elektrik motorunu kullanır.
Hidrolik Aktüatör
Vanayı açıp kapatmak için basınçlı sıvının çalıştırdığı hidrolik sistemleri kullanır.
Her üç çeşidin ortak yanı vanaların manuel kullanımdan daha hızlı çalışmasını sağlamalarıdır. Özellikle büyük vanalarda sıklıkla kullanılırlar. Tüm aktüatörler elektrik enerjisiyle harekete geçirilirler. Aktüatörler vananın açıp kapanmasına ek olarak ara pozisyonlara da izin verir. Bu aktüatörler üzerine monte edilen limit switch kutuları, i-p dönüştürücüler ve pozisyonerlerle vananın açık/kapalı konumu takip edilebilir ve konum bilgisi otomasyon sistemine iletilebilir.